Kuchnia

kuchnia

Kotlety z ciecierzycy i kaszy jaglanej | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI

ok. 250 g ugotowanej na sztywno kaszy jaglanej (czyli 80 g suchej, ok. 1/3 szklanki)
ok. 250 g - 300 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
1 cebula
2 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 jajko
3 łyżki bułki tartej + do panierki
2 łyżeczki pasty tahini - opcjonalnie, jeśli mamy
olej kokosowy lub masło klarowane
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

Ugotować kaszę jaglaną: kaszę kilkakrotnie przepłukać na sicie ciepłą wodą, włożyć do garnka i zalać 250 ml wody. Gotować do miękkości kaszy, pod przykryciem, aż kasza wchłonie cały płyn. Zdjąć pokrywę, odparować i ostudzić.
Ciecierzycę dokładnie odcedzić i rozmiksować w rozdrabniaczu, niekoniecznie na idealnie gładką konsystencję, mogą pozostać drobne kawałeczki ciecierzycy. Tak samo rozmiksować przez chwilę kaszę jaglaną. Jeśli nie mamy rozdrabniacza można składniki rozgnieść praską.
Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na 1 łyżce oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą, dodać resztę przypraw i smażyć jeszcze przez około minutę co chwilę mieszając.
Przełożyć do pojemnika rozdrabniacza i chwilę zmiksować (lub posiekać drobniej na desce).
Połączyć rozdrobnioną ciecierzycę, kaszę jaglaną oraz cebulę w jednej misce. Doprawić składniki solą oraz pieprzem, dodać jajko, bułkę tartą, tahinę jeśli ją mamy i wymieszać składniki na jednolitą masę.
Wilgotnymi dłońmi uformować kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej i kłaść na rozgrzaną patelnię z 3 łyżkami tłuszczu. Smażyć na złoty kolor z dwóch stron.
PROPOZYCJA PODANIA

BURACZKI ZASMAŻANE / warzywa mieszane z wody / SURÓWKA Z OGÓRKA I AWOKADO / PIECZONE BATATY / PIECZONE FRYTKI Z ZIEMNIAKÓW / BATATY Z TZATZIKI
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation