Design

Design

Tort adwokatowy

Składniki:
Biszkopt
3 jajka
3 łyżki cukru
2,5 łyżki mąki pszennej
1 łyżka kakao
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietanowo-adwokatowa
400 ml śmietany kremówki 30%
200 ml Advocaat Dalkowski Starotoruński
80 g masła
80 g cukru pudru
2,5 łyżeczki żelatyny
1/5 szkl ciepłej wody
Galaretka adwokatowa
150 ml Advocaat Dalkowski Starotoruński
2 łyżeczki żelatyny
30 ml wody
Dodatkowo
2 opakowania rurek
Przygotowanie:
Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia Piec około 20 min w 180 st. Biszkopt po upieczeniu ostudzić. Zdjąć papier ponownie włożyć do tortownicy i wokół brzegu ułożyć rurki waflowe.

Masa śmietanowo-adwokatowa: Cukier puder utrzeć z miękkim masłem do białości. Wlewać po łyżce adwokatu i cały czas miksować.* Na końcu wlać rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę i ponownie zmiksować. Zimną kremówkę ubić na sztywno i małymi porcjami dodawać krem. Masę przełożyć do środka tortu i wyrównać powierzchnię pamiętając by zostawić miejsce na galaretkę adwokatową. Włożyć na 1-2 godziny lodówki.

Galaretka adwokatowa: Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie, wlać do adwokatu i wymieszać. Wylać na górę schłodzonego tortu i ponownie włożyć do lodówki. Najlepiej na całą noc.

*Jeśli masa z adwokatem nam się "zważy" wkładamy naczynie do gorącej wody i cały czas miksujemy. Ale trzeba uważać by nie przegrzać masy.
Tort polecam kroić nożem zamoczonym w gorącej wodzie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation