Kuchnia

zupy, kremy, chłodniki

PRZEPIS WEGAŃSKI


Składniki

(dla 3- 4 osób na 2 dni)

szklanka czerwonej soczewicy

większa marchewka

średnia pietruszka

duża cebula

5 średnich ziemniaków

ok 1 i 1/2 szklanki przecieru pomidorowego (passaty) lub soku

3 łyżki oleju/ oliwy

czubata łyżeczka suszonego majeranku

czubata łyżeczka wędzonej papryki w proszku (wersja łagodna)

3 liście laurowe

4 ziarenka ziela angielskiego

2 duże ząbki czosnku

sól, ewentualnie pieprz
Wykonanie

Soczewicę moczę przez noc lub w ciągu dnia przez kilka godzin. W szerokim garnku o grubym dnie rozgrzewam olej/ oliwę, wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę, smażę przez kilka minut do zeszklenia, dodaję wędzoną paprykę i startą na tarce o grubych oczkach marchew i pietruszkę. Podgrzewam przez chwilę mieszając, by warzywa dobrze połączyły się z przyprawą. Dolewam wodę (1 i 1/2 l lub nieco więcej), zagotowuję, dodaję obrane i pokrojone ziemniaki, wypłukaną soczewicę, płaską łyżkę soli, liście laurowe i ziele i gotuję na wolnym ogniu z uchyloną pokrywką przez ok 25 minut. Na 5 minut przed końcem dodaję roztarty w palcach majeranek. Dolewam przecier pomidorowy, wciskam przez praskę czosnek, mieszam i wyłączam gaz. Dorzucam natkę, kładę pokrywkę i trzymam tak przez kilka minut. Teraz sprawdzamy czy warto zupę dosmaczyć solą, ewentualnie pieprzem, zjadamy solo lub z kromką chleba, smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation