Kuchnia

przetwory

Salsa - PrzyslijPrzepis.pl
Składniki
1 kg czerwonej papryki
1 zielona papryka
2 cukinie
0,5 kg cebuli(może być mieszana czerwona i biała)
3 łyżki soli
1 szklanka octu
3 szklanki cukru
0,5 litra przecieru pomidorowego
1 łyżka słodkiej papryki
1łyżka curry
pieprz i sól do smaku
Sposób przygotowania przepisu:

Salsa

salsa1. Warzywa obieramy, myjemy i oczyszczamy z nasion.
salsa2. Wszystkie warzywa kroimy w kosteczkę, solimy 3 łyżkami soli i odstawiamy na około12 godzin.
salsa3. Następnie odlewamy sok z warzyw. Gotujemy 1 szklankę octu, dodajemy 3 szklanki cukru i rozpuszczamy. Dodajemy warzywa i gotujemy na małym ogniu około 20 minut.
salsa4. Dodajemy przecier, łyżkę curry, słodkiej papryki, pieprz i sól. Gotujemy 10 minut.
salsa5. Gorącą salsę nakładamy do słoiczków i zakręcamy. Odstawiamy na 5 minut wieczkiem do dołu.Gotowe!

Porady
Jeśli nie przepadamy za octem to proponuję ocet zastąpić kwaskiem cytrynowym. Jedno opakowanie na szklankę wody.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation