DIY - zrób to sam

DIY

RUSTYKALNE BUŁKI BEZ WYRABIANIA

Już od kilku lat to najczęściej robione przeze mnie bułeczki, ale często tak jest, że przepisy, z których stale się piecze trafiają na stronę z dużym opóźnieniem. Są idealne, bo nie dosyć, że pyszne, to jeszcze bezproblemowe – szybko rosnące, bez wyrabiania i bez formowania. Bardzo polecam!

RUSTYKALNE BUŁKI BEZ WYRABIANIA

375g mąki ( w tym 45g razowej)
200 ml letniej wody
100 ml letniego mleka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka soli miodu, słodu lub melasy
1 paczkę drożdży suchych lub ok. 15g świeżych

Świeże drożdże rozetrzeć z miodem, dodać trochę letniego mleka i mąki, wymieszać, poczekać aż ruszą.
Suche drożdże wymieszać z mąką i solą.
Wymieszać wszystkie mokre składniki (wraz z zaczynem, jeśli mamy świeże drożdże) i wlać do miski z mąką zmieszaną z solą. Rozmieszać delikatnie drewnianą łyżką (chociaż można i ręką), posypać po wierzchu 1łyżką mąki, przykryć folią śniadaniową i zostawić do wyrośnięcia na 1 i ½ godziny. Po tym czasie podsypać mąkę na blat i wyłożyć ciasto, posypać mąką, aby nie było zbyt klejące - nic nie wyrabiać - pociąć na porcje (u mnie zazwyczaj 6-8) i przełożyć na blachę podsypaną mąką. Rozgrzać piekarnik i wstawić bułeczki. Piec ok. 15 do 20 min w 200°C. Można je wzbogacić dodając podduszoną cebulkę albo nasiona: słonecznika, dyni, kminku, itp. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation