Kuchnia

wypieki

Czarno-biały sernik kokosowy

blaszka o wymiarach wewnętrznych 40 x 26 cm, o głębokości minimum 5 cm

Ciasto kruche:
400 g mąki
20 g (3 łyżki) kakao
1/8 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g (8 łyżek) wiórków kokosowych
100 g cukru
250 g zimnego masła
2 żółtka

Masa serowa:
1 kg gęstego serka homogenizowanego 20% tłuszczu (ja użyłam niemieckiego speisequark )
400 g serka kremowego typu philadelphia
50 g wiórków kokosowych
315 g (1 i 1/2 szkl) cukru
1 i 1/2 łyżeczki zapachu do serników (opcjonalnie)
1 łyżka startej skórki pomarańczowej

4 żółtka
100 g masła roztopionego
40 g (1 op.) budyniu waniliowego

6 białek
szczypta soli
70 g cukru

Ciasto kruche:
Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać sól, cukier
i wiórki kokosowe oraz zimne pokrojone w kostkę masło. Wetrzeć masło w mąkę aż otrzymamy kruszynki. Dodać żółtka (wszystkie białka zachowujemy do masy) i zagnieść ciasto w kulę. Podzielić ciasto na 2 części (ta porcja, która pójdzie na spód powinna być nieco większa). Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej 1 godz.
Masa serowa:
Nagrzać piekarnik do 170ºC. Sery zmiksować z 315 g cukru, olejkiem zapachowym, skórką pomarańczową i kokosem. Dodawać po jednym żółtka nadal ubijając. Wmiksować wystudzone roztopione masło, a następnie budyń. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i 70 g cukru. Wmieszać białka ostrożnie szpatułką do masy serowej.

Zetrzeć większą część ciasta na spód blaszki. Lekko docisnąć dlońmi. Nałożyć masę serową. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec przez ok. 1 godz. Wystudzić w piekarniku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation