Kuchnia

CHLEBY I BUŁKI

1/3 szklanki mleka w proszku
15 g drożdży
1 1/2 łyżki cukru
2 1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczka soli
1 jajko
2 łyżki roztopionego masła
3/4 szklanki ciepłej wody
dodatkowo:
1 żółtko
1 łyżka mleka
sezam

Przygotowanie:

Drożdże rozcieramy z cukrem, wsypujemy mleko w proszku, wlewamy wodę i przestygnięte masło oraz mieszamy. Odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie wbijamy jajko, dodajemy sól i powoli wsypujemy mąkę zagniatając ciasto (powinno być gładkie i elastyczne, ale nie może kleić się do rąk, dlatego też nie należy dodawać zbyt dużo mąki). Gotowe ciasto przekładamy do miski. Przykryte ścierarką odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i delikatnie formujemy wałek. Następnie dzielimy go na 8 równych części.

Kawałki ciasta formujemy w kulki, które mocno spłaszczamy dłonią. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ścierką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut. Wyrośnięte bułki smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 st. i pieczemy około 15 minut do zarumienienia.

Gotowe bułki możemy nadziewać różnego rodzaju farszem i sosami. Przepis na domowe hamburgery znajdziecie tutaj.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation