Kuchnia

pieczywko

Chleb rosyjski - przepisnachleb.pl

Chleb rosyjski. Pszenno-żytni chleb o bardzo wyrazistym smaku i zapachu. Ciemny kolor zawdzięcza dodatkowi gorzkiego kakao oraz kawy i choć aromaty te są mocno wyczuwalne podczas pieczenia – później stają się dużo mniej intensywne. Chleb jest za to delikatnie kminkowy, lekko słodkawy, miękki i ma dość zwartą strukturę – samo ciasto po wyrobieniu jest bardzo gęste. Naprawdę dobry chleb. Polecam!

Składniki

155 g mąki żytniej jasnej typ 720
90 g mąki pszennej razowej typ 1850 lub 2000
250 g mąki pszennej np. tortowej typ 450 lub luksusowej typ 550
40 g płatków owsianych
75 g bułki tartej
1 ½ łyżki ciemnego, gorzkiego kakao
2 łyżki kawy w granulkach
2 łyżeczki kminku w ziarnach
1 ½ łyżeczki soli
7 g suchych drożdży
1 łyżka melasy z trzciny cukrowej
2 łyżki oleju
360 g letniej wody
Przygotowanie

Wszystkie rodzaje mąki połączyć z płatkami owsianymi, bułką tartą, kakao, kawą, kminkiem, solą i suchymi drożdżami. Dokładnie wymieszać.

Następnie dodać mokre składniki – melasę, olej oraz letnią wodę. Zagnieść gęste ciasto. Pod koniec wyrabiania ciasto może delikatnie lepić się do rąk (gdyby lepiło się zbyt mocno – blat można podsypać delikatnie mąką pszenną i jeszcze raz zagnieść).

Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (ciasto jest tak gęste, że może potrzebować nieco więcej czasu na wyrastanie). Powinno podwoić swoją objętość.

ciasto po wyrobieniu

ciasto po wyrobieniu
ciasto po wyrośnięciu

ciasto po wyrośnięciu
Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem i wysypanej np. otrębami formy o wymiarach 26 cm x 12 cm i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut. Ciasto powinno wypełnić formę niemal po brzegi.

Pieczenie

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C, program „góra + dół”.

Wyrośnięty chleb wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1 godziny. Na ostatnie 15 minut pieczenia – chleb można wyciągnąć z formy i dopiec go już bez formy, do czasu aż postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation