Kuchnia

pieczywko

ZAKWAS - RĘCZNIE

ilość sztuk: 2 bochenki 10x20 cm

Składniki

250 ml (1 szklanka) zakwasu
355 ml (1 i 1/2 szklanki) ciepłej wody
1 i 1/2 łyżeczki soli
100 g (1/2 szklanki) cukru
120 ml (1/2 szklanki) oleju kukurydzianego
820 g (6 szklanek) mąki chlebowej


Sposób przygotowania

Przygotowanie: 30min. › Gotowanie: 45min. › +12godz. wyrastanie › Gotowe w: 13godz.15min.

W dużej misce wymieszać cukier z olejem, solą, wodą i szklanką zakwasu. Przesiać mąkę i dodać do mieszaniny. Posmarować ciasto tłuszczem i włożyć do wysmarowanej tłuszczem miski. Pozostawić na noc pod przykryciem do wyrośnięcia.
Następnego dnia wyrabiać ciasto przez 10 minut, po czym podzielić na pół i włożyć do dwóch posmarowanych tłuszczem foremek wielkości 10 x 20 cm. Poczekać, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Piec w temperaturze 175°C przez 40 do 45 minut, aż chleby nabiorą złotego koloru, a ostukiwane wydadzą dźwięk jakby były puste w środku. Wyjąć z foremek i położyć na metalowej kratce, aby wystygły.

http://allrecipes.pl/przepis/2173/chleb-na-zakwasie.aspx
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation