Kuchnia

pieczywko

Bułki trzy zboża - przepisnachleb.pl

Składniki

20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych
1 łyżeczka cukru
350 g mąki pszennej luksusowej typ 550
100 g mąki orkiszowej typ 2000
75 g mąki żytniej typ 720
1 łyżeczka soli
60 g rozpuszczonego masła
300 g letniej wody
Przygotowanie

Drożdże pokruszyć do miseczki i dodać cukier. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Jeśli dajemy drożdże suche należy je od razu dodać do mąki, wraz z cukrem.

Wszystkie rodzaje mąk połączyć z solą, dodać masło oraz rozpuszczone drożdże. Na koniec dodać letnią wodę i zagnieść ciasto (mikserem z hakiem chlebowym ok. 5 minut, ręcznie ok. 7-8 minut). Pod koniec wyrabiania ciasto powinno wciąż delikatnie lepić się do dłoni.

Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć szczelnie np. folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, lub do czasu gdy ciasto przynajmniej podwoi swoją objętość.

ciasto po wyrobieniu

ciasto po wyrobieniu
ciasto po wyrośnięciu

ciasto po wyrośnięciu
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Z każdej uformować w miarę równe i gładkie bułki. Aby miały ładny kształt najlepiej z kawałka ciasta uformować nieduży placek i zawinąć jego brzegi do środka (tak jakbyśmy chcieli bułkę czymś nafaszerować). Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – łączeniem do dołu. Lekko spłaszczyć. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut lub do czasu, gdy wyraźnie urosną.

Jeśli chcemy uzyskać „nacięcia” jak na zdjęciach poniżej – wystarczy wyrośnięte bułki przycisnąć np. tępą stroną noża np. „na krzyż” i od razu wstawić je do nagrzanego piekarnika.







Pieczenie

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C, program „góra + dół”.

Wyrośnięte bułki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut, do czasu gdy bułki się zrumienią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation