Kuchnia

Pierogarnia, naleśnikarnia ...

Bazlama- turecki chleb z patelni
Bazlama to płaski chleb popularny w Turcji, tradycyjny na wsi, bardzo często sprzedawany na rynkach. Grubszy od podpłomyków z patelni, w smaku podobny do pity. Można go podawać z dipami, sosami, jako kanapki, a nawet spody do a'la pizzy (patrz zdjęcie pod przepisem).


Składniki: (na 4 sztuki)

320 g mąki pszennej
8 g świeżych drożdży lub 4 g drożdży suchych
150 g ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
1 łyżeczka masła, stopionego


Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego lub ręcznie do uzyskania jednolitego i elastycznego ciasta. Mikserem potrwa to ok. 5 minut, ręcznie troszkę dłużej. Ciasto umieścić w dużej misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut (w zimię można położyć miskę z ciastem obok kaloryfera lub na lodówkę, która wytwarza idealne ciepło).
Po godzince krótko zagnieść ciasto na stolnicy oprószonej mąką. Podzielić na 4 równe części. Każdą rozwałkować na okrągły placuszek.
Patelnie rozgrzać (bez tłuszczu!). Placuszki smażyć po kolei na małym ogniu pod przykryciem z obu stron do ładnego przyrumienienia (ok. 4 minutki z każdej strony). Podawać na ciepło lub po ostudzeniu. Świetnie smakują z dipami, ale również jako spody do a'la pizzy. Wystarczy na chlebku umieścić szyneczkę, ser żółty oraz inne ulubione dodatki i podgrzać chwilkę w mikrofalówce lub na patelni, aż ser się stopi. Do tego ketchup i gotowe! ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation