Święta i uroczystości

wielkanocne słodkości

MAZUREK Z KAJMAKIEM – SKŁADNIKI:

Ciasto kruche z przepisu

180 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
4 łyżki zimnej wody
1 łyżka cukru pudru
lub 1 ciasto kruche chłodzone

kajmak -> przepis na kajmak
MAZUREK Z KAJMAKIEM – PRZEPIS:

Ciasto kruche: Wszystkie składniki ciasta wkładam do malaksera i miksuję przez chwilkę do czasu, aż powstanie masa zbijająca się w kulki. Ciasto wyjmuję nas stolnicę, formuję dużą kulę i na papierze do pieczenie rozwałkowuję prostokąt. Brzegi ciasta zawijam w ruloniki tak, aby powstał zgrabny rant. Wycinam listki z ciasta. Ciasto wstawiam na 30 minut do schłodzenia w lodówce. Po schłodzeniu, piekę spód mazurka około15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Wyjmuję i studzę.
Kajmak -> przygotowuję według przepisu na kajmak.
Masą kajmakową układam na spodzie mazurka i dekoruję upieczonymi listkami z ciasta.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation