Kuchnia

zupy, kremy, chłodniki

Zupa krem z dyni (rewelacja) - jak zrobić? Przepisy na zupy WINIARY

SKŁADNIKI:

500g surowej dyni
3 ziemniaki
mała cebula pokrojona w kostkę
1 litr bulionu
1 łyżeczka curry
sól
cukier
pieprz
4 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku

PRZYGOTOWANIE:

Na oliwie z oliwek (można w ostateczności użyć oleju słonecznikowego) należy zeszklić cebulę i wyciśnięty lub posiekany drobno czosnek.

Dodać obraną dynię i ziemniaki pokrojone w niewielką kostkę - lekko wszystko obsmażyć, dodać curry i wymieszać.

Po ok. 5 minutach wlać wywar warzywny/rosół i gotować, aż dynia i ziemniaki będą miękkie. Wszystko należy dokładnie zmiksować na aksamitną konsystencję i przyprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Uważajcie na pieprz bo curry w zależności od rodzaju może być mocno pikantne.

Można przed podaniem dodać groszek ptysiowy, lub (co polecam) samemu zrobić grzanki:
- pieczywo tostowe,
- olej od suszonych pomidorów w słoiczku do posmarowania kromek,
- lub zamiast oleju ser żółty.

Zapiec, pokroić w drobną kostkę, posypać zupę-krem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation