Kuchnia

zupy, kremy, chłodniki

Przepis na zupę krem ze szpinaku | WINIARY

Składniki:

olej rzepakowy 2 łyżki
cebula 2szt
sól i pieprz
woda 1500ml
rosół drobiowy 2 kostki
świeży szpinak 500g
ostra papryka
sok z cytryny


PRZYGOTOWANIE:

W garnku podgrzej olej rzepakowy, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmaż, aż cebula będzie jasnobrązowa (ok. 7 minut). Aby nie przypalić cebuli, możesz dodać jedną łyżkę lub dwie łyżki wody.

Następnie dodaj wodę oraz dwie kostki Bulionu Drobiowego Winiary. Zagotuj. Dodaj umyty i posiekany szpinak oraz pieprz cayenne. Gotuj przez 5 minut.

Przy pomocy blendera zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Podawaj z grzankami, a jeśli lubisz – z kleksem śmietany lub jogurtu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation