Kuchnia

drób

Filety drobiowe w lekkim sosie koperkowym

Przygotowanie
- Sznycle rozbić tłuczkiem na filety o grubości ok. 1 cm. Doprawić delikatnie solą oraz pieprzem, następnie obtoczyć w mące pszennej.
- Rozgrzać patelnię z 2 łyżkami oliwy. Obsmażyć filety z każdej strony, odłożyć na talerz.
- Na tę samą patelnię włożyć posiekanego pora i obraną oraz startą na tarce marchewkę. Dodać łyżeczkę masła i mieszając poddusić przez ok. 3 minuty.
- Wlać bulion i zagotować. Dodać podsmażone filety i zanurzyć je w sosie. Przykryć pokrywą i gotować przez ok. 15 minut, w międzyczasie raz poprzewracać mięso.
- Pod koniec dodać koperek. Można dodać 2 łyżki śmietanki, ale nie jest to konieczne.

Propozycja podania
Ziemniaki z koperkiem i podsmażonym boczkiem / surówka z ogórkiem kiszonym, papryką, pomidorkami i winegretem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation