Kuchnia

CHLEBY I BUŁKI

CHLEB WIELOZIARNISTY:
forma keksówka

500g mąki pszennej
1/2 szkl otrębów pszennych
4 łyżki ziaren słonecznika
4 łyżki ziaren dyni
3 łyżki ziaren siemienia lnianego (użyłam pół na pół klasyczne i złote)
1 łyżeczka ziaren czarnuszki
1/2 łyżeczki mielonego lnu
1 łyżka soli
200ml zakwasu na chleb
12g świeżych drożdży
500ml letniej wody

Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą w sporej misce. Następnie dodajemy zakwas. W osobnym naczyniu mieszamy letnią wodę z drożdżami i wlewamy ją do miski z resztą składników. Mieszamy za pomocą łyżki, aby składniki się połączyły w dość luźne ciasto.
Miskę ustawiamy w ciepłym miejscu, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Ja zazwyczaj wstawiam ciasto do piekarnika, który nagrzewam do temp. 50st.C i, który następnie wyłączam. Ten sposób sprawdza się doskonale przy wszystkich drożdżowo - chlebowych wypiekach. Po około 30min wyjmujemy ciasto i przekładamy je do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. W tym czasie włączamy ponownie piekarnik nagrzewając go do temp. 200st.C i w tak nagrzanym pieczemy chleb przez 50 min. Po upieczeniu wyjmujemy go z piekarnika i wykładamy na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation