Kuchnia

Desery

Jak zrobić te same lody, które jedliście w dzieciństwie: 2 składniki plus wafelki i gotowe!

Składniki domowych lodów:

500 ml śmietany kremówki 30-36%
200 g skondensowanego mleka słodkiego
2 sztuki wafli

Jak przygotować te pyszne lody?

1. Przygotowania lodów zaczynamy od schłodzenia w zamrażarce miski w której będziemy przyrządzać masę lodową.

2. Następnie do schłodzonej miski wlej śmietankę również schłodzoną w lodówce i ubijaj ją przez 5-7 minut na najwyższych obrotach w mikserze.

3. Kiedy śmietanka już będzie ubita na sztywno, wlej do niej cienkim strumieniem mleko skondensowane. Tym razem mieszaj mikserem składniki na wolnych obrotach. Mieszaj tak przez około 1 minuty do połączenia w jednolitą masę.

4. Umieść wafle na dnie prostokątnej blaszki. Jeżeli nie odpowiada rozmiar wafla do blaszki, należy przyciąć wafel dopasowując do foremki.

5. Rozprowadź łyżką na waflu kremową masę lodową , przykryj ją drugim waflem.

6. Całość włóż do zamrażarki na około 4-6 godzin.

Smacznego!!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation