Kuchnia

drobne ciasteczka

Moje Wypieki | Angielskie magdalenki


Składniki na 10 sztuk:

100 g masła
80 g drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka
100 g mąki pszennej
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem, odłożyć.

W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej, puszystej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt i zmiksować. Dodać mąkę z proszkiem, wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników.

Formę do angielskich magdalenek (lub do muffinek/babeczek) wysmarować masłem, oprószyć mąką a nadmiar mąki strzepać. Przełożyć ciasto do formy - ciasto powinno wypełnić formę w połowie.

Piec w temperaturze 170ºC przez około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, chwilę przestudzić w formie, następnie wyjąć na kratkę.

Ponadto:

pół szklanki dżemu malinowego lub truskawkowego
50 g wiórków kokosowych
5 kandyzowanych wiśni, przepołowionych
Kiedy magdalenki wystygną, przyciąć, by równo stały na paterze (odwracamy je - teraz ich spód będzie górą ciastka). Dżem przetrzeć przez sitko lub zmiksować blenderem, umieścić w małym garnuszku i podgrzać. Wiórki wysypać na talerz. Pomagając sobie widelcem obtaczać ciastka w dżemie, następnie w wiórkach kokosowych. Odłożyć na paterę i każdą magdalenkę udekorować połową wiśni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation