Kuchnia

przepisy

PLACKI Z KASZY JAGLANEJ

SKŁADNIKI NA PLACKI:

ILOŚĆ: 2 talarze placków

1 1/2 szklanki kaszy jaglanej, suchej
3 szklanki wody
2 1/2 szklanki mleka
15 g drożdży suchych lub 30 g świeżych
3/4 szklanki mąki lub skrobi ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej lub innej
2 łyżki cukru, miodu, ksylitolu lub syropu z agawy
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

** lekko ponad 3 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej

Kaszę płuczemy w zimnej wodzie i odsączamy. W rondelku gotuje 3 szklanki wody razem ze szczyptą soli. Dodajemy kaszę i gotuję na niewielkim ogniu przez około 15 min raz na jakiś czas mieszając. Następnie zdejmuje z ognia i odstawiamy na 10-15 min. Po ty czasie kasza powinna wchłonąć całą wodę. Przekładam do dużej miski, wlewam mleko i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy drożdże suche ( ze świeżych wykonujemy wcześniej zaczyn), cukier, ekstrakt i przesiane obie mąki. Mieszamy dokładnie najlepiej drewnianą łyżką. Konsystencja powinna przypominać gęstą kwaśną śmietanę. Jeśli masa jest za rzadka dodaj więcej mąki. Miskę z ciastem owijamy folią spożywczą i odstawiamy na około godzinę do podwojenia objętości. Placuszki smażymy na średnio rozgrzanym oleju na złoty kolor. Przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation