Design

Design

Brownie wg przepisu z 1896r. | PrzepisyTradycyjne.pl
Brownie
Składniki

250 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka soli
120 g kakao
150 g mąki
1 szt laski wanilii
2 łyżki oleju
4 szt jajek
240 g cukru
140 g brązowego cukru
240 g masła

Przygotowanie

Prostokątną foremkę o wymiarach 18x28 cm wykładam papierem do pieczenia i odstawiam na bok. Jeżeli Twoja foremka jest mniejsza, to brownie będzie potrzebowało kilka minut dłużej w piekarniku. I tak samo odwrotnie: większa foremka przekłada się na krótszy czas pieczenia. Bo w idealnym brownie właśnie czas pieczenia jest kluczowy: ciasto z zewnątrz ma już twardą skorupkę ale jak je dotkniesz po wyjęciu z piekarnika, to będziesz mieć wrażenie, że w środku może być niedopieczone. Nic bardziej zwodzącego!
W dużej misce miksuję ze sobą rozpuszczone i ostudzone masło, odrobinę oleju i dwa rodzaje cukru. Całość powinna się idealnie ze sobą połączyć.
Dodaję jajka, ziarenka ze świeżej laski wanilii (przekrój ją wzdłuż i końcówką noża wyjmij ziarenka) i szczyptę soli.
Nad tą samą miską umieszczam sito i wsypuję do niego mąkę i kakao. Przesiewam. Następnie mieszam (nie miksuję!) całość do momentu aż sypkie składniki ładnie się połączą z wilgotnymi.
Siekam czekoladę na mniejsze kawałki i połowę dodaję do ciasta. Przelewam ciasto na brownie do wcześniej przygotowanej foremki i na wierzchu posypuję je resztą posiekanej czekolady.
Brownie wstawiam do piekarnia rozgrzanego z opcją góra-dół do temperatury 170 stopni i piekę przez 40 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation