Kuchnia

ciasta i nie tylko

Składniki na formę 24 cm.

Ciasto

250 g mąki

szczypta soli

170 g zimnego masła

1 łyżka cukru pudru

1 duże jajko

1 łyżka zimnego mleka lub wody

Mąkę, cukier, sól i masło miksujemy w malakserze, aż mieszanka będzie miała konsystencję mokrego piasku. Następnie dodajemy jajko i łyżkę mleka i miksujemy, aż ciasto połączy się. Jeśli ciasto nie utworzy kuli (na początku jest bardziej jak kruszonka) nie dodawajcie więcej płynu, tylko szybko zagniećcie je w rękach.

Te same czynności możemy wykonać nożem/widelcem, lub przy pomocy siekacza do kruchego ciasta.

Z ciasta formujemy kulę, następnie spłaszczamy ją, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 h.

Po tym czasie ciasto wałkujemy na okrągły placek o średnicy ok. 32 cm i grubości ok. 4 mm. wykładamy natłuszczoną wcześniej formę do tarty, nakłuwamy i chłodzimy jeszcze min. 30 minut.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 C, pierwsze 15 minut z obciążeniem, następnie jeszcze ok. 10 minut bez obciążenia, aż ciasto lekko się zarumieni.

Budyń

200 ml śmietanki kremówki 30%

200 ml mleka

ziarenka z laski wanilii

1 łyżeczka wody z kwiatów pomarańczy

szczypta mielonego kardamonu

6 żółtek

85-100 g cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

60 g masła

Mleko, śmietankę, wanilię, kardamon i wodę pomarańczową mieszamy w rondelku i doprowadzamy do wrzenia. Żółtka, cukier i mąkę ziemniaczaną ubijamy, hartujemy częścią wrzącego płynu. Dodajemy resztę mleka i śmietanki, przelewamy do z powrotem garnka i podgrzewamy cały czas mieszając, aż masą trochę zgęstnieje (nie musi mieć konsystencji budyniu, zastygnie całkowicie w tracie pieczenia). Dodajemy pokrojone w drobną kostkę masło mieszamy, aż masło się rozpuści. Następnie budyń wykładamy na podpieczony spód, zapiekamy 10 minut w 175 C, nakładamy rabarbar i pieczemy jeszcze ok. 30-35 minut, aż rabarbar zmięknie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation