Kuchnia

przetwory

Dżem truskawkowy bez fiksów | Agata gotuje
Składniki (ok. 10 słoików „dżemowych”):

4 kg truskawek
75 dag cukru

Umyte truskawki pozbaw szypułek i poprzekrawaj na pół. Połowę odłóż, pozostałe przełóż do szerokiego garnka i zasyp 25 dag cukru. Kiedy puszczą sok, podgrzewaj na małym ogniu do zagotowania, następnie za pomocą chochelki zbierz wytrącony syrop (trochę mniej niż litr), zlej go do słoików i zapasteryzuj (taki gratis :)).

Dodaj pozostałe truskawki, resztę cukru i nadal podgrzewaj, często mieszając. Gotuj (bez pokrywki!) przez około 10-15 minut od zagotowania, często mieszając. Po tym czasie zestaw z kuchenki i zostaw do jutra.

Na drugi dzień powtórz gotowanie. Odłóż odrobinę dżemu do wystudzenia i sprawdź konsystencję. Jeśli nadal jest dość rzadki, powtórz w tym samym dniu cykl gotowania (nawet dwukrotnie).

Gotowy dżem przekładaj, póki jest gorący, do suchych, wyparzonych słoików i natychmiast zakręcaj. Odwracaj je do góry dnem. Po ostygnięciu powinny się zassać im pokrywki. Nie trzeba pasteryzować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation