Kuchnia

ciasta

Miętowe ciastka czekoladowe | Domi w kuchni




2 łyżki masła
80g czekolady miętowej (użyłam batoników z nadzieniem)
90g cukru trzcinowego
1 jajko
2-3 łyżki likieru miętowego
szczypta soli
ok. 190g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki gorzkiego kakao
cukier puder do obtaczania




Czekoladę i masło rozpuścić w tzw. „kąpieli wodnej”, odstawić.

W misce ubić jajko z cukrem na puszystą masę, wlać likier miętowy lub ekstrakt, cały czas ubijając, wlewać masę czekoladową.

Do drugiej miski przesiać mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i gorzkim kakao, zmiksować całość z mokrymi składnikami na zwartą, ciężką masę, wstawić miskę z ciastem do lodówki na 1 godzinę.

Po tym czasie nastawić piekarnik na 170 stopni, wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Z ciasta nabierać porcje i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą obtaczać w cukrze pudrze i układać na blasze, ciasto lekko spłaszczyć łyżką lub dłonią.

Wstawić blachę do nagrzanego piekarnika i piec ciasteczka 12 minut, po upieczeniu wyjąć je z piekarnika, pozostawić na 5 minut, po czym przełożyć na kratkę, by przestygły.



THERMOMIX:

Czekoladę i masło umieścić w naczyniu miksującym, rozdrobnić – 5 s., o. 5. Następnie podgrzać – 3 min., 50 st., o. 3. Odłożyć całość, by lekko przestygła (na ok. 10 minut).

Do składników w naczyniu miksującym dodać likier (lub ekstrakt), wbić jajko i dodać cukier, ubić – 1 min., o. 4. Wsypać mąkę, sól, proszek do pieczenia i gorzkie kakao, całość połączyć – 2 min., o. 3 (w razie potrzeby zgarnąć masę ze ścianek naczynia i jeszcze chwilę miksować). Przełożyć masę do miski i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Po tym czasie nastawić piekarnik na 170 stopni, wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Z ciasta nabierać porcje i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą obtaczać w cukrze pudrze i układać na blasze, ciasto lekko spłaszczyć łyżką lub dłonią.

Wstawić blachę do nagrzanego piekarnika i piec ciasteczka 12 minut, po upieczeniu wyjąć je z piekarnika, pozostawić na 5 minut, po czym przełożyć na kratkę, by przestygły.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation