Kuchnia

kuchnia

Jogurtowiec truskawkowy - PRZEPIS - Mała Cukierenka
Jogurtowiec truskawkowy
Składniki:
Masa jogurtowa:
500g naturalnego jogurtu (użyłam greckiego)
350g umytych, obranych truskawek
4-5 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
3,5 łyżki żelatyny
Dodatkowo:
1 galaretka truskawkowa
około 150g umytych, obranych truskawek
poszatkowane pistacje do ozdoby

1. Galaretkę rozpuścić w 200ml gorącej wody i odstawić do ostygnięcia.

2. Keksówkę o wymiarach 25x12cm wyłożyć folią spożywczą. Około 150g truskawek pokroić w plastry i ułożyć je na dnie keksówki. Następnie zalać je lekko tężejącą galaretkę i blaszkę wstawić do lodówki, aby galaretka całkiem stężała.

3. Żelatynę zalać 1/3 szklanki gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści.

4. Truskawki (350g) zmiksować na mus i wymieszać je z sokiem z cytryny, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym. Dodać jogurt i wymieszać.

5. Do żelatyny dodać 3-4 łyżki masy truskawkowo-jogurtowej i wymieszać. Tak rozmieszaną żelatynę dodać do pozostałej masy jogurtowej i wymieszać mikserem. Masę przelać do keksówki z galaretką i blaszkę znów wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

6. Stężały deser przykryć paterą lub deseczką i obrócić do góry dnem. Zdjąć folię spożywczą i posypać poszatkowanymi pistacjami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation