Fotografia

Co w duszy gra...

PLACEK Z TRUSKAWKAMI

Składniki
ok. 400 g truskawek
400 g waniliowego serka homogenizowanego
350 g mąki pszennej
120 g masła
120 g drobnego cukru
4 jajka (L)
łyżeczka proszku do pieczenia
płaska łyżeczka sody oczyszczonej
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania
(użyłam tortownicy o średnicy 24 cm)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C (bez termoobiegu). Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia; boki smarujemy masłem.
Małe truskawki zostawiamy w całości, większe kroimy na połówki lub ćwiartki.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Oddzielamy białka do żółtek. Białka ubijamy.
Masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Do masy pojedynczo dodajemy żółtka, krótko mieszając po każdym dodaniu. Następnie dodajemy połowę serka homogenizowanego. Mieszamy. Dodajemy połowę mąki. Mieszamy. Powtarzamy z resztą serka i mąki. Na koniec delikatnie łączymy masę z ubitym białkiem.
Masę przelewamy do tortownicy. Wyrównujemy i układamy truskawki.
Pieczemy ok. 45 minut, do "suchego patyczka". Wyjmujemy z piekarnika. Odstawiamy do wystygnięcia. Posypujemy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation