Podróże i miejsca

Podróże marzeń

Gniazdka bezowe z lemon curdem

Potrzebujesz

Bezy

4 białka
150 g cukru pudru
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki budyniu w proszku
szczypta soli

Lemon curd
4 żółtka
2 jajka
120 g masła
160 g cukru
3 cytryny

Dodatki
3 łyżki śmietany kremówki
3 marakuje
3 garstki mieszanych orzechów (laskowych, włoskich, migdałów lub pekan)

Przygotowanie

Białka z solą ubić na sztywno mikserem na wysokich obrotach. Po trochu dodawać cukier, cały czas ubijając. Dodać mąkę, ocet i budyń w proszku, ubić na gęstą i błyszczącą się masę. Włożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać w niedużych odstępach gniazdka bezowe na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zacząć od okrągłego spodu, następnie uformować ścianki. Suszyć około 1 godz. w temperaturze 110 stopni. Zmniejszyć temperaturę do 90 st. i suszyć jeszcze przez 40 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić bezy do ostygnięcia z uchylonymi drzwiami. Zrobić lemon curd, jak opisane tutaj. Odstawić do ostygnięcia. Następnie ubić 3 łyżki śmietany na sztywno i wymieszać z 8 łyżkami lemon curd. Orzechy posiekać, uprażyć na suchej patelni, cały czas mieszając.
Przed samym podaniem, gniazdka wypełnić lemon curdem. Wierzch posypać orzechami i polać miąższem z pestkami marakui.

Smacznego.

Lemon curd

Potrzebujesz

6 żółtek
4 jaja
180 g masła
250 gr cukru
4 cytryny

Przygotowanie

Cytryny umyć, delikatnie zetrzeć skórkę. Wymieszać z cukrem, wycisnąć sok, dodać żółtka i całe jajka. Wszystko cały czas mieszając podgrzać w kąpieli wodnej lub w garnuszku na małym ogniu. Następnie dodawać po trochu masła, cały czas mieszając do zgęstnienia kremu i uzyskania gładkiej masy.

Przelać do miseczek, podawać ze świeżymi owocami. Lub przelać do słoiczka, zamknąć i wystudzić. Odstawić do lodówki i użyć jako dodatek do ciast czy tortów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation