Kuchnia

ciasta

Pusty kociołek: Bez pieczenia - szarlotka z mascarpone





Składniki:
7 dużych jabłek ( jeśli są mało słodkie + cukier do smaku)
1 duży serek mascarpone (500 g)
2 duże podwójne paczki + 1 mała paczka herbatników

Polewa:
0,5 kostki margaryny
3 łyżki wody
3 łyżki cukru
2 łyżki kakao
+ płatki migdałów do dekoracji

Ciasto:
Jabłka zetrzeć na dużych oczkach, dodając cukier (ilość zależy od rodzaju jabłek - trzeba próbować) uprażyć w rondelku. Wystudzić. Zimną masę jabłkową dokładnie wymieszać z mascarpone.
Na dużej tacy (ok. 25 x 40 cm) układać kolejno warstwę herbatników, warstwę masy serowo - jabłkowej i znów warstwę herbatników - aż do skończenia składników - ostatnie będą herbatniki. Z powyższych ilości wyjdzie 5-6 warstw serowych.

Polewa:
W rondelku zagotować margarynę z cukrem, wodą i kakao. Dokładnie rozprowadzić. Jeszcze gorącą polewać ciasto.

Całość schłodzić w lodówce przez kilka godzin (najlepiej przez całą noc). Podawać zaraz po wyjęciu z lodówki (wtedy jest najbardziej zwarte i najlepiej się kroi).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation