Kuchnia

dania obiadowe

BRAMBORAKI Z MIĘSEM (KOTLETY SCHABOWE W CIEŚCIE ZIEMNIACZANYM)
(4 porcje)
4 małe kotlety schabowe,
1kg ziemniaków,
1 średnia cebula,
2 małe jajka,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
szczypta majeranku,
sól i pieprz,
olej do smażenia

Kotlety schabowe cienko rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnnej tarce lub zmiksować w blenderze. Cebulę również zetrzeć lub bardzo drobno posiekać. Do ziemniaków dodać cebulę, jajka, mąkę ziemniaczaną, doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać porcje ciasta ziemniaczanego, formując cienkie i szerokie placki. Na każdy placek nałożyć plaster schabu i przykryć warstwą ciasta. Smażyć na średnim ogniu z obu stron, aż placki będą mocno zarumienione. Usmażone placki ułożyć na papierowych ręcznikach, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu.

Podawać z surówkami – ja podałam z surówką z kapusty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation