Inne

Świat fantazji i bajek...., ...rozmaitości..., manuela.mix

Placek do barszczu | kuchnia w czekoladzie

Składniki:

Ciasto:
1/2 kg mąki
1 kostka margaryny
5 żółtek
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany
1 zupa ogonowa
Farsz:
1/2 kg mięsa mielonego z szynki wp.
1/2 kg pieczarek
2 cebule
1 całe jajko
6 jajek ugotowanych na twardo
2 łyżki bułki tartej
2x kostka rosołowa

Sposób przygotowania:

1. Składniki na ciasto zarobić.



2. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć, dodać starte na dużych oczkach pieczarki oraz kostki rosołowe i smażyć.


3. Do mięsa mielonego surowego dodać przestudzone pieczarki, jajko, bułkę tartą i jajka starte na grubych oczkach. Całość dobrze wyrobić.


4. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować, dać na blaszkę. Podpiec ok 15 minut. Wyciągnąć,rozłożyć farsz i przykryć drugą częścią ciasta. Podziurkować widelcem. Piec w temp 180St C przez ok 1h.


Ps. Placek najlepiej smakuje na drugi dzień, lekko odgrzany:)
Po upieczeniu wytwarza się troszkę wody i tłuszczu który musi na nowo się "wchłonąć". Proszę się nie bać, że coś nie wyszło :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation