Kuchnia

Desery i ciasta

Moje Wypieki | Babka z mango i lukrem z marakui
Składniki:

170 g masła
140 g drobnego cukru do wypieków
3 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
375 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
420 g puree z mango (gotowej pulpy z puszki)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.

Formę keksówkę o wymiarach dolnych 23 x 8 cm i górnych 26 x 11 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Nadmiar mąki strzepać.

W misie miksera utrzeć masło z cukrem do otrzymania puszystej i jasnej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do dokładnego połączenia się składników. Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, puree z mango, wymieszać szpatułką lub rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Przełożyć na przygotowanej formy i wyrównać.

Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 55 - 60 minut lub dłużej, do wypieczenia i tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przez chwilę wystudzić w formie a następie wyjąć na metalową kratkę i wystudzić do temperatury pokojowej.

Wystudzone ciasto polukrować.

Lukier z marakui:

2 duże owoce z marakui lub 2 mniejsze
3/4 szklanki cukru pudru
Marakuję przekroić, łyżeczką wydobyć puree i przełożyć do miseczki. Dodać cukier puder i utrzeć przy pomocy grzbietu łyżki. Zaczynać od mniejszej ilości cukru - jeśli lukier jest zbyt płynny jego ilość zwiększać do otrzymania odpowiedniej konsystencji.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation