Kuchnia

Kulinaria

Marchwiowe rogaliki


składniki:

200 g marchewki startej na drobnych oczkach, może być nieco więcej
200g masła (u mnie w temp. pokojowej, ale oryginalnie powinno być zimne)
2 szklanki mąki
3 łyżki cukru pudru
gęsta marmolada brzoskwiniowa, morelowa, pomarańczowa lub dowolna inna byle gęsta albo przecier z róży

Wszystkie składniki zagnieść*. Rozwałkować porcje ciasta podsypując mąką. Ilość mąki może wymagać skorygowania w zależności od soczystości marchewki. Wycinać z ciasta trójkąty. Nakładać marmoladę, po czym zwijać w rogaliki zaczynając od podstawy trójkąta (przed pieczeniem swoje rogaliki schłodziłam). Piec 23-30 minut w 180°C. Ostudzić na kuchennej kratce i ozdobić (u mnie - biała czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej z odrobiną masła i mleka).

*ze względu na miękkie masło, najpierw ubiłam je z cukrem i marchewką, potem stopniowo dodawałam mąkę. Całość owinełam w folię i schłodziłam.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation