Kuchnia

przepisy, inspiracje kulinarne

Lody różane | Moje Wypieki
Składniki na 1.3 litra:

500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
250 g słodzonego mleka skondensowanego (z puszki)
1/3 szklanki wody różanej*
odrobina barwnika spożywczego w kolorze różowym
garść posiekanych pistacji
Pierwsze 3 składniki powinny być bezwzględnie schłodzone przez 24 h w lodówce przed przystąpieniem do przygotowywania lodów.

Śmietanę kremówkę umieścić w misie miksera i ubić. Pod koniec ubijania, kiedy bita śmietana zacznie gęstnieć a mieszadła będą pozostawiały na niej ślad zacząć wlewać mleko skondensowane słodzone, nie zaprzestając ubijania. Dodać barwnik spożywczy i wlewać wodę różaną, nie zaprzestając ubijania. Ubijać ostrożnie by nie spowodować zwarzenia się mieszanki.

Ubitą i gotową mieszankę przełożyć do pojemnika spożywczego (co warstwę posypując posiekanymi pistacjami) i przykryć, schować w zamrażarce. Mrozić przez kilka godzin. Po 3 godzinach lody nadają się już do podania (jeśli zostały umieszczone w płaskim i szerszym pojemniku).

Jeśli lody zamarzną zbyt mocno (po długim pobycie w zamrażarce) należy je wyjąć na blat około 30 minut przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation