Kuchnia

ciasta

Dukanowskie drożdżówki z serem

Składniki:
Na około 4-5 bułek:
8 tabletek słodziku, 4 łyżki otrębów całych, 1 łyżka puddingu waniliowego, 2 łyżeczki drożdży suszonych, 3 łyżki zmielonego twarogu odtłuszczonego, 2 jaja, aromat waniliowy lub cytrynowy

Na masę serową: 200- 250g chudego twarogu, słodzik, aromat waniliowy lub cytrynowy, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, kruszonka, polewa cytrynowa

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na masę serową dokładnie wymieszać w misce i odstawić na około 15-20 minut do chłodnego miejsca, najlepiej lodówki.
Oddzielić dokładnie białka od żółtego a następnie ubić białka na sztywną pianę, po czym dodać do reszty składników na bułki i dokładnie wypieszczać na jednolita masę. Następnie nakładamy na rozgrzaną blachę piekarnika( który należy wcześniej włączyć na 170 stopni) spiczaste kopułki a na środek każdej z nich nakładamy masę twarogową około 2 łyżki masy na jedną bułkę. Nie należy w jakikolwiek sposób spłaszczać masy!
Piec około30-35 minut aż do zarumienienia się bułeczek. Upieczone bułeczki po wyjęciu z piekarnika polewamy cytrynową polewą oraz przyozdabiamy kruszonką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation