Kuchnia

Kulinaria

Sernik jagodowy z polewą z białej czekolady
Sernik zachwycający smakiem i wyglądem, bo kto przejdzie obojętnie obok fioletowego sernika? Ja na pewno nie. :)
Długo czekałem, aby go zrobić bo chciałem użyć świeżych jagód(oczywiście mrożone też się nadadzą). Całość zwieńczyłem polewą z białej czekolady i jogurtu greckiego, dzięki czemu po rozkrojeniu goście zbierają szczęki z podłogi, bo nie spodziewają się takiego serniczka.
Polecam, bo przepis jest wart wypróbowania, szczególnie teraz gdy mamy sezon na te fioletowe perełki z lasu. ;)
Spód
Składniki:

szklanka mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
80g zimnego masła
1 małe jajko
szczypta soli
3 łyżki cukru

W wymieszanej mące z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą posiekać masło, dodać jajko i zagnieść ciasto. Rozwałkować na cienki placek, wyłożyć nim dno tortownicy o średnicy 22cm, gęsto nakłuć widelcem, piec 20 minut w 180ºC, w międzyczasie przygotować mase serową.
Jagodowa masa serowa
Składniki:

300g jagód
750g mielonego twarogu, może być z wiaderka
50ml śmietany kremówki
2/3 szklanki cukru
4 jaja
opakowanie waniliowego budyniu(proszku)

Jagody zmiksować blenderem ze śmietaną.
W dużej misce połączyć twaróg, budyń, cukier oraz mus jagodowy. Do masy dodawać po jednym jajku, każdorazowo miksując około 30s.
Gotową masę wylać na upieczony spód.
Sernik piec przez 60-80 minut w 180ºC, aż do momentu gdy środek będzie ścięty.
Upieczony sernik pozostawić w piekarniku do wystudzenia, następnie schować go do lodówki na około 3-4 godziny, aby lekko się zsiadł. Po tym czasie zabrać się za przygotowanie polewy z białej czekolady.
Polewa z białej czekolady i jogurtu greckiego
Składniki:

200g białej czekolady
300-350g jogurtu greckiego

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali(uważając, aby jej nie przypalić), dodać do niej jogurt i zmiksować na gładki krem. Jeśli pojawią się grudki należy polewę umieścić w kąpieli wodnej i cały czas mieszając delikatnie podgrzewać, aż do rozpuszczenia się ich.
Schłodzony sernik wypiąć z obręczy, udekorować przygotowaną polewą oraz świeżymi jagodami, schować ponownie do lodówki najlepiej na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation