Kuchnia

obiadki

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szparagami | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI
4 PORCJE
1/2 pęczka zielonych szparagów
2 pojedyncze filety z kurczaka
2 ząbki czosnku
przyprawy: 1 łyżeczka kurkumy + 1/2 łyżeczki ostrej papryki + 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
2 łyżki oliwy
150 g makaronu penne/rurki
ok. 6 kawałków suszonych pomidorów
100 ml śmietanki 30% z kartonika
100 g sera camembert lub brie
100 g tartej mozzarelli (żółtej, do zapiekania)
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE
Szparagi umyć, odłamać twarde końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Łodyżki pokroić na plasterki, główki pozostawić w całości.
Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawami i wymieszać z 1 łyżką oliwy. Odłożyć.
Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (al dente). Na 1,5 minuty przed końcem gotowania dodać szparagi, całość odcedzić.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. W garnku po makaronie lub na dużej patelni podgrzać pozostałą 1 łyżkę oliwy, włożyć kurczaka i krótko obsmażyć.
Wymieszać z pokrojonymi na mniejsze kawałki suszonymi pomidorami, wyłożyć na talerz.
Do tego samego naczynia wlać śmietankę i dodać pokrojony w kosteczkę ser camembert. Mieszając podgrzewać przez ok. 1 - 2 minuty aż ser się roztopi.
Do naczynia z sosem dodać odłożonego kurczaka oraz makaron ze szparagami, wszystko wymieszać, następnie połowę wyłożyć do naczynia żaroodpornego, posypać połową tartej mozzarelli, wyłożyć resztę makaronu i posypać pozostałym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation