Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ciasto z kremem jogurtowym i truskawkami

Składniki:
Ciasto:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do nasączenia:
200g truskawek
3 łyżki dżemu truskawkowego
5 łyżek wody
Krem jogurtowy:
750g jogurtu naturalnego
3 łyżki cukru pudru
250g śmietanki 30% lub 36%
350g umytych, obranych truskawek
2 galaretki truskawkowe
Wierzch:
około 400-500g umytych, obranych truskawek
2 galaretki truskawkowe



Ciasto:
1. Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, kremową masę (ubijać przez około 5 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty). Dodać mąkę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką

3. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół w 180oC) przez około 40-45 minut. Po wyjęciu w piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia (dobrze jest upiec biszkopt dzień wcześniej).

4. Ostygnięty biszkopt przekroić w poziomie, otrzymamy dwa blaty ciasta. Jeden włożyć z powrotem do blaszki.

Do nasączenia:
5. Zmiksować na mus truskawki, dżem i wodę. Połowę mikstury równomiernie rozprowadzić po biszkopcie w blaszce.

Krem:
6. Obie galaretki rozpuścić w 600ml gorącej wody, odstawić do całkowitego ostygnięcia.

7. Truskawki pokroić na kawałeczki.

8. Jogurt wymieszać z cukrem pudrem. Następnie dodać go do ostygniętych, lekko już tężejących galaretek, dokładnie wymieszać mikserem (jeśli masa jogurtowa wyjdzie bardzo lejąca, proszę ją na jakiś czas wstawić do lodówki, aby trochę zgęstniała). Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i razem z pokrojonymi truskawkami dodać do masy jogurtowej.

9. Połowę kremu jogurtowego wylać na nasączony biszkopt. Następnie nakryć go drugim biszkoptem.

10. Drugi biszkopt nasączyć resztą musu truskawkowego i równomiernie przykryć go pozostałą masą jogurtową.

Wierzch:
11. Truskawki pokroić w plastry i poukładać na wierzchu ciasta, lekko wciskając je w masę jogurtową. Ciasto wstawić do lodówki. Dwie galaretki rozpuścić w 700ml gorącej wody. Ostygnięte, lekko tężejące wylać na wierzch ciasta i z powrotem wstawić je do lodówki na parę godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation