Kuchnia

Food - lody

Lody truskawkowe z mascarpone

Składniki
pół kilograma truskawek
50 g cukru (do truskawek)
sok z połowy cytryny (opcjonalnie)
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru (do serka)
250 ml śmietany kremówki
Wykonanie
Truskawki umyj i usuń szypułki, włóż je do dużej miski, dodaj cukier, sok i zmiksuj blenderem (odłóż kilka łyżek zmiksowanych truskawek).
Mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem, dodaj zmiksowane truskawki i zmieszaj dokładnie.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj do masy truskawkowej i delikatnie wymieszaj.
Przełóż masę do pojemniczka i schowaj do zamrażarki.
Po godzinie wyłóż na masę lodową odłożone truskawki i patyczkiem do szaszłyków delikatnie wymieszaj, tworząc esy floresy.
Schłódź przez około 6 godzin.
Z porcji wychodzi trochę ponad 1 litr lodów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation