Kuchnia

Serniki

Truskawkowy sernik z mascarpone na zimno


Składniki:

* 500 g mascarpone
* 250 g jogurtu greckiego
* 500 g truskawek
* 9 - 10 łyżek cukru pudru
* 5 pełnych łyżeczek żelatyny
* 100 ml wrzątku


Wierzch:

* 2 galaretki truskawkowe
* 500 g truskawek


Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i energicznie mieszamy do czasu, aż sie całkowicie rozpuści. Odstawiamy do wystygnięcia. Truskawki do masy serowej miksujemy blenderem.

Ser ucieramy z cukrem pudrem i jogurtem na jednolitą masę, a następnie dodajemy mus truskawkowy. Dokładnie mieszamy i dodajemy małym strumieniem przestudzoną żelatynę. Masę serowo truskawkową przelewamy do szczelnej tortownicy o średnicy 26 - 28 cm i wstawiamy na około godzinę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy galaretkę według wskazań na opakowaniu zmniejszając ilość wody o połowę (na 2 galaretki dajemy w sumie 2 szklanki wody, a nie 4). Truskawki przeznaczone od galaretki rozgniatamy widelcem i dodajemy do przestudzonej galaretki.

Kiedy po godzinie spędzonej w lodówce sernik ściął się, delikatnie polewamy go galaretką wymieszaną z truskawkami i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation