Kuchnia

kociołki

kategoria: dania główne mięsne
Kociołek tatrzański to smaczne i pożywne danie, które nadaje się i na specjalną okazję,i na zimowy obiad.Ma oryginalny smak.
Kociołek tatrzański
Składniki
● 1/2 kg wołowiny lub wieprzowiny
● cebula
● czerwona i zielona papryka
● ząbek czosnku
● 20 dag wędzonej słoniny lub wędzonego boczku
● seler
● marchewka
● pietruszka
● 1/2 szkl. ryżu
● 1/2 kg kiszonej kapusty
● pieprz
● sól
● szklanka bulionu
Sposób przygotowania
1.
Mięso, papryki, cebulę i selera kroimy w kostkę. Czosnek siekamy. Marchewkę i pietruszkę kroimy w plasterki.
2.
Słoninę lub boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Wsypujemy cebulę i czosnek. Do dajemy paprykę i mięso, wlewa my niewielką ilość wody i du - si my, aż mięso będzie miękkie.
3.
Wkładamy pozostałe warzywa i ryż. Wlewamy bulion i doprawiamy. Dusimy ok. pół godziny. Dodajemy posiekaną kapustę i dusimy 10 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation