Sandra bakes a party! :: Gorący kociołek miłości
Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
1 cebula, obrana i posiekana
garść świeżych liści szałwii
800g wołowiny na gulasz
szczypta soli morskiej
szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżka mąki
2 korzenie pietruszki, obrane i pokrojone w małe kawałki
4 marchewki, obrane i pokrojone w małe kawałki
1/2 korzenia selera, obranego i pokrojonego w małe kawałki
500g małych ziemniaczków
2 puszki pomidorów (zmiksowane)
1/2 butelki czerwonego wina
1/2 szklanki wywaru z wołowiny
skórka z 1 cytryny
garść drobno startego rozmarynu
1 ząbek czosnku
1 łyżka tymianku
Sposób przygotowania:
www.sandrabakesaparty.pl" rel="nofollow noopener noreferrer">
www.sandrabakesaparty.pl" rel="nofollow noopener noreferrer">
www.sandrabakesaparty.pl" rel="nofollow noopener noreferrer">
www.sandrabakesaparty.pl" rel="nofollow noopener noreferrer">
www.sandrabakesaparty.pl" rel="nofollow noopener noreferrer">
www.sandrabakesaparty.pl" rel="nofollow noopener noreferrer">
www.sandrabakesaparty.pl" rel="nofollow noopener noreferrer">
www.sandrabakesaparty.pl
Rozgrzej piekarnik do 160°C. Dodaj trochę oleju i kawałek masła do garnka lub patelni. Dodaj cebulę i liście szałwii. Smaż wszystko przez 3 - 4minuty dla uzyskania aromatu.
Obtocz mięso w mące i dodaj do patelni z warzywami. Dodaj koncentrat pomidorowy, wino i delikatnie wymieszaj. Wsyp świeżo zmielony pieprz czarny, szczyptę soli i tymianek (może być suszony). Doprowadź do wrzenia.
Teraz, jeśli gotujesz w garnku, nałóż przykrywkę. Jeżeli używasz patelni, przełóż wszystko do brytfanki i zamknij ją albo nałóż folię aluminiową. Ważne jest, aby dokładnie przykryć gulasz, ponieważ ma on się dusić we własnym soku, wtedy będzie niesamowicie kruche mięso. Umieść naczynie w rozgrzanym piekarniku. Piecz, aż mięso będzie miękkie. U mnie zazwyczaj trwa to od 3 do 3,5godzin, zależy od tego na jak duże kawałki pocięta jest wołowina oraz, czy jest świeża, czy też nie. Najlepiej jest sprawdzić po 3godzinach pieczenia. Wtedy wyjmij kawałek mięsa na talerzyk i zobacz, czy rozpada się z łatwością, jeżeli tak - gulasz jest gotowy.
Gdy danie jest już gotowe, możesz zmniejszyć temperaturę w piekarniku do około 110°C i trzymać je tam, aż będziesz gotowa do podania gulaszu na stół.
www.sandrabakesaparty.pl" rel="nofollow noopener noreferrer">
www.sandrabakesaparty.pl" rel="nofollow noopener noreferrer">
www.sandrabakesaparty.pl" rel="nofollow noopener noreferrer">
www.sandrabakesaparty.pl" rel="nofollow noopener noreferrer">
www.sandrabakesaparty.pl" rel="nofollow noopener noreferrer">
www.sandrabakesaparty.pl" rel="nofollow noopener noreferrer">
www.sandrabakesaparty.pl" rel="nofollow noopener noreferrer">
www.sandrabakesaparty.pl www.sandrabakesaparty.pl" rel="nofollow noopener noreferrer">
www.sandrabakesaparty.pl" rel="nofollow noopener noreferrer">
www.sandrabakesaparty.pl" rel="nofollow noopener noreferrer">
www.sandrabakesaparty.pl" rel="nofollow noopener noreferrer">
www.sandrabakesaparty.pl" rel="nofollow noopener noreferrer">
www.sandrabakesaparty.pl" rel="nofollow noopener noreferrer">
www.sandrabakesaparty.pl" rel="nofollow noopener noreferrer">
www.sandrabakesaparty.pl
Przed podaniem zetrzyj skórkę cytryny na małych oczkach i zmieszaj ją z drobno posiekanym czosnkiem i rozmarynem. Taką gotowa mieszanką posyp każdą porcję gulaszu. Dzięki temu w całym domu poczujesz niesamowity zapach.
www.sandrabakesaparty.pl" rel="nofollow noopener noreferrer">
www.sandrabakesaparty.pl" rel="nofollow noopener noreferrer">
www.sandrabakesaparty.pl" rel="nofollow noopener noreferrer">
www.sandrabakesaparty.pl" rel="nofollow noopener noreferrer">
www.sandrabakesaparty.pl" rel="nofollow noopener noreferrer">
www.sandrabakesaparty.pl" rel="nofollow noopener noreferrer">
www.sandrabakesaparty.pl" rel="nofollow noopener noreferrer">
www.sandrabakesaparty.pl Smacznego!