Kuchnia

Ryby

grillowany łosoś w marynacie teriyaki

SKŁADNIKI:
filet z łososia – 200g
MARYNATA
imbir świeży – 1 łyżeczka
czosnek – 2 ząbki
sos sojowy – 4 łyżki
olej sezamowy – 1 łyżka
cukier trzcinowy – 1 łyżka
miód – 1 łyżka
gałka muszkatołowa – szczypta
wino ryżowe lub sake – 1 łyżka (opcjonalnie)

1. MARYNATA (5 min)
W rondelku mieszamy wszystkie składniki marynaty (imbir i czosnek obieramy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki), gotujemy na średnim ogniu, doprowadzamy do wrzenia i zestawiamy z ognia, studzimy.

2. MARYNOWANIE RYBY (30 min)
Rybę myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w poprzek na paski o szerokości 4-5cm i sprawdzamy dłonią, czy w filecie nie ma ości. Przygotowane kawałki ryby umieszczamy w wystudzonej marynacie, mieszamy i odstawiamy na 20 min do lodówki.
3. SMAŻENIE (10 min)
Rybę wyciągamy z lodówki na pół godziny przed smażeniem. Patelnie grillową rozgrzewamy i umieszczamy na niej kawałki ryby odsączone z marynaty, skórą do dołu. Smażymy ok. 3-4 min z jednej strony, do momentu aż skórka będzie przysmażona na złoto, a następnie odwracamy i smażymy przez kolejne 3-4 min. Kawałki ryby ściągamy z patelni i nakłuwamy, po jednej sztuce na oddzielnych patyczkach. Na patelnię wlewamy resztki marynaty i gotujemy ją przez chwilę, do momentu, aż będzie miała gęstość płynnego miodu. Przekładamy ją do małej miseczki i używamy jako sosu do maczania. Rybę można również upiec na grillu.

Przepis skopiowano z :
https://nerdskitchen.pl/nebula-salmon-teriyaki-final-fantasy-xv-grillowany-losos-w-marynacie-teriyaki/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation