Kuchnia

Desery i ciasta

Lody rozmarynowe
250g cukru
500g śmietanki
500g mleka
12 żółtek
3 gałązki rozmarynu

Zaparz gałązki rozmarynu w ciepłym mleku i śmietance. W osobnej misce połącz żółtka z cukrem. Usuń rozmaryn i powoli dolewaj ciepłą miksturę do żółtek. Podgrzej całość do 85 st.C. Przecedź i ostudź. Napełnij pojemniczki na lody i wstaw do zamrażarki na kilka godzin.

Lody bazyliowe z jagodami

500g ulubionych lodów waniliowych,
doniczka bazylii,
skórką z połowy cytryny,
mała garść mrożonych jagód

Zmiksuj lody z bazylią i skórką z cytryny. Wmieszaj jagody i napełnij pojemniczki do lodów. Zamrażaj przez kilka godzin.


Lody kokosowe z kolendrą, trawą cytrynową i limonką

400ml mleczka kokosowego
doniczka kolendry
1 małe kłącze trawy cytrynowej
skórka z 1 limonki
2 łyżeczki miodu

Obierz trawę cytrynową z twardych liści, zostawiając jedynie białą część. Rozgnieć trzonkiem noża lub tłuczkiem i posiekaj bardzo drobno. Wmieszaj w mleczko kokosowe razem z listkami kolendry, startą skórką z limonki i miodem. Napełnij pojemniczki do lodów i zamrażaj, najlepiej przez noc.

Lody tymiankowe z oliwą z oliwek, miodem i cytryną

500g ulubionych lodów śmietankowych lub waniliowych
listki tymianku oberwane z 3/4 doniczki
3 łyżki oliwy z oliwek
łyżka miodu
skórka z 1/2 cytryny

Lody zmiksuj z oliwą, miodem i skórką z cytryny. Wmieszaj listki tymianku i przelej masę do pojemniczków na lody. Zamrażaj przez kilka godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation