Kuchnia

Zupy

ZUPA KREM Z BATATÓW Z MASŁEM ORZECHOWYM

Składniki
dla 4 osób

2 duże bataty
2 cebule
2 marchewki
1 ząbek czosnku
2-3 duże łyżki masła orzechowego
2 duże liście jarmużu
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta gałki muszkatołowej
sól, czarny pieprz



Do dzieła!

Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju wraz z słodką papryką. Po kilku minutach dodajemy posiekany ząbek czosnku, obrane i pokrojone marchewki i bataty. Całość zalewamy wodą do poziomu warzyw, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy 15-20 minut.

Do zupy dodajemy masło orzechowe, sól. pieprz i gałkę muszkatołową - blendujemy na gładki krem w razie potrzeby można dolać trochę wody. Do gorącej zblednowanej zupy dodajemy drobno porwany jarmuż. Jarmuż odrobinę zmięknie w zupie, lecz dalej będzie chrupiący.

http://www.weganka.com/2016/01/krem-z-batatow-z-masem-orzechowym-i.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation