Kuchnia

wypieki

Makowiec z genialnym kruchym ciastem i chrupiącym wierzchem na bezie bezy.


Składniki na kruche ciasto:

2,5 szklanki krupczatki
250 g zimnego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek

Składniki na piankę:

5 białek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
2 czubate łyżki cukru waniliowego
1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (40 g) lub tyle samo skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej

Pozostałe:

1 duża puszka masy makowej
cukier puder do oprószenia
płatki migdałowe

Masło szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta, jeżeli ciasto nie będzie się łączyło dodajemy 1-2 łyżki wody. Dzielimy je na dwie części 60/40 zawijamy w folię wkładamy do zamrażalnika możemy to zrobić dzień wcześniej.
Piekarnik nagrzewamy do 190 C, blachę o wymiarach 33 x 20 wyłożyć papierem do pieczenia. Tą większą 60% część ścieramy na tarce na spód lekko wyrównujemy dłonią. Ubijamy białka na sztywno i po łyżce dodajemy cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijamy na najwyższych obrotach. Następnie powoli dodajemy budyń w proszku cały czas miksujemy żeby się dobrze połączył miksujemy do połączenia.
Masę makową wyjmujemy na sitko i odsączamy z nadmiaru płynu. Na spód nakładamy masę makową nie uklepując jej zbytnio i ubitą pianę budyniową i ścieramy na tarce pozostałe ciasto. Na koniec posypujemy płatkami migdałowymi.
Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 30 – 40 minut po ostudzeniu oprószamy cukrem pudrem choć bez niego też jest wystarczająco słodkie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation