DIY - zrób to sam

dekoracje

Miodownik z musem jabłkowym i orzechami

Ciasto:

3,5 szkl. mąki pszennej
2 jajka
3/4 szkl. drobnego cukru
2 łyżki miodu
150 g masła
2 łyżeczki sody oczyszczonej

Masa grysikowa:

2 szkl. mleka
0,5 szkl. cukru
6 łyżek kaszy manny
200 g masła
2 łyżki cukru pudru

Warstwa orzechowa:

250 g orzechów włoskich
75 g masła
5 łyżek cukru
2 łyżki miodu

Mus jabłkowy:

2 kg jabłek
4 łyżki cukru
szczypta cynamonu
2 galaretki cytrynowe

Miodownik z musem jabłkowym i orzechami

16 STYCZNIA 2016 ~ SMAKOWITE JADŁO

Miodownik to klasyczny przepis, który gości u nas nie tylko podczas świąt. Świetnie się sprawdza również w czasie karnawału – jest uwielbiany przez gości. Dodatek masy jabłkowej idealnie komponuje się z całością i sprawia, że ciasto nabiera zupełnie nowego smaku i aromatu.


Przepis na miodownik nie jest trudny do wykonania, jedynie czasochłonny. Jednak efekt jaki uzyskujemy z całą pewnością zrekompensuje poświęcony czas.

Miodowe blaty ciasta przełożone jabłkami oraz kremem grysikowym wprawiają w zachwyt a dodatek chrupiących orzechów połączonych z miodem znakomicie uzupełnia całość.

To jak? Dacie się skusić na kawałeczek?
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation