Kuchnia

Mięsa

Rolada schabowa z pieczarkami, boczkiem i orzechami

Składniki:

1,2 kg schabu

15 dag parzonego boczku

25 dag pieczarek

1/2 szklanki orzechów włoskich

2 łyżki natki pietruszki (zapomniałam dodać, ale bardzo tu pasuje)

sól i czarny pieprz

2 łyżeczki suszonego majeranku

łyżeczka grubo mielonego kminku

łyżeczka sproszkowanego czosnku lub zmiażdżone 2 ząbki świeżego

olej

Schab umyć, osuszyć, nacinać delikatnie w poprzek, robiąc z niego duży płat, nie rozcinając do końca. Natrzeć olejem, posypać solą, pieprzem. Odstawić na godzinę do lodówki. Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odparować na patelni z łyżką oleju oraz szczyptą soli i pieprzu. Boczek i orzechy drobniutko posiekać. Wymieszać z przestudzinymi pieczarkami, dodać majeranek i natkę pietruszki oraz sól i peprz do smaku, wymieszać. Rozłożyć równo farsz na płacie schabu, zostawając wolne brzegi i zwinąć do środka jak roladę. Mięso jeszcze raz natrzeć z wierzchu olejem, natrzeć kminkiem i czosnkiem. Związać bawełnianą nicią i piec w szczelnie zamkniętym rękawie foliowym 1,5-2 godziny. Można do rękawa wlać ok. 1/2 szklanki wody, aby schab był bardziej soczysty. Kroić w plastry bardzo ostrym nożem. Świetnie smakuje z sosem grzybowym, chrzanowym lub musztardowym z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation