Kuchnia

zupy

Gulasz pomidorowy z ciecierzycą

Składniki:

30 dag suszonej ciecierzycy
70 dag mięsa (u mnie szynka wieprzowa bez kości)
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru
1 papryczka chilli
2 łyżki oleju
sól, pieprz, mielona papryka
puszka pomidorów
1 łyżeczka suszonego oregano
100 ml białego wytrawnego wina
szklanka bulionu
natka pietruszki


Ciecierzycę namoczyć na noc. Gotować w oddzielnej wodzie al dente (ok. 1 godz). Mięso pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek posiekać. Papryczkę przeciąć wzdłuż, usunąć pestki i drobno posiekać. W garnku rozgrzać olej i na dużym ogniu obsmażyć mięso z każdej strony. Oprószyć solą i pieprzem. Zdjąć z patelni. Na tłuszcz ze smażenia wrzucić cebulę, czosnek, zeszklić. Dodać mięso, podgotowaną ciecierzycę, chilli i pomidory z zalewą. Wlać bulion i wino. Dusić ok. 1 godz. 30 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation