Kuchnia

VEGE

wege kuleczki z ciecierzycy
Składniki:
- 400 g suchej ciecierzycy (namoczonej przez całą noc),
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 pęczek natki pietruszki
- garstka świeżej kolendry,
- ok. 500 ml oleju (do smażenia),
- ok. 3 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka sody,
- po 1 łyżeczce pieprzu i mielonego kuminu,
- po 1/3 łyżeczki kardamonu, cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej.

Sos Tahini:
- 2 łyżki pasty sezamowej Tahini,
- ok. 220 ml jogurtu bałkańskiego/greckiego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- przyprawy: sól, kmin rzymski, ostra papryka (do smaku).

Wykonanie:
Ciecierzycę wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą (kilka centymetrów ponad ziarenka), moczymy całą noc. Następnego dnia odcedzamy ciecierzycę, dodajemy sól, cebulę, czosnek i sodę. Miksujemy blenderem lub w malakserze. Ciecierzyca musi się zacząć lepić i kleić. Pod koniec blendowania dodajemy natkę pietruszki i kolendry oraz przyprawy. Formujemy małe kuleczki (wielkości małego orzecha włoskiego) zwilżoną ręką w oleju. Odkładamy na talerz. Olej rozgrzewamy do ok. 160°C, wkładamy porcjami kulki i smażymy po około 2-3 minuty z każdej strony, do zarumienienia. Podajemy z pitą ze świeżymi warzywami ala kebab lub ryżem i sosem Tahini.

UWAGA:
Ciecierzyca nie może być z puszki, musi być suszona i namoczona dzień wcześniej!


Sos Tahihi - to mieszanka pasty sezamowej Tahini, jogurtu, czosnku oraz soku z cytryny.

Wykonanie:
Ząbek czosnku wyciskamy. Natkę pietruszki szatkujemy. Wszystkie składniki na sos miksujemy w blenderze lub dokładnie mieszamy łyżką. Gotowy sos przekładamy do miseczki, chłodzimy w lodówce przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation