Kuchnia

kuchnia

Wytrawny keks z warzywami, wersja włoska — Zielony Koperek
Składniki na keks wytrawny z warzywami – składniki:
– 250 g. mąki
– 4 jajka
– 150 ml. mleka
– pół szklanki oliwy z oliwek
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– pół papryki czerwonej
– pół papryki żółtej
– pół papryki zielonej
– garść czarnych oliwek
– garść zielonych oliwek
– kilkanaście plasterków suszonych pomidorów
– ząbek czosnku
– świeża bazylia
– pół łyżeczki soli
– pół łyżeczki pieprzu
Składniki na keks wytrawny z warzywami – składniki:
Jajka wbijamy do miski i ubijamy mikserem z oliwą. Dodajemy mąkę, proszek, mleko, sól i pieprz i wszystko razem miksujemy kilka minut.
Dodajemy pokrojone z grubsza suszone pomidory, pokrojone w kostkę papryki, w plasterki – oliwki, zmiażdżony czosnek oraz porwaną niedbale bazylię. Mieszamy wszystko dokładnie łyżką.
Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy z termoobiegiem ok. 45-50 minut, do suchego patyczka.
Keks wyjmujemy z piekarnika i przez ok 10 minut studzimy go w foremce, później wyjmujemy i studzimy go na kratce. Nie kroimy od razu po wyjęciu, tak, jak ja to zrobiłam, bo będzie się rozpadał.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation