Kuchnia

Ciasta

"Mokka"- najlepsze ciasto kawowe

Składniki na kwadratową blaszkę o wymiarach około 25 na 25 cm:

na biszkopt:

3 jajka

szczypta soli

1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku (użyłam Inki)

100 g cukru

30 g gorzkiego kakao

75 g mąki tortowej

na masę budyniową:

3 szklanki mleka

200 g masła

3 łyżki cukru

2 budynie o smaku karmelu lub toffi *

*Jeżeli nie uda się Wam kupić takich budyniów, można użyć zwykłych śmietankowych i dodać do nich 2 łyżki kawy rozpuszczalnej :)

na masę śmietankowo-kawową:

1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku

1 łyżka kawy mielonej

1/3 szklanki wrzątku

2 łyżki żelatyny

750 ml śmietany kremówki 30% (dobrze schłodzonej)

3 łyżki cukru pudru

dodatkowo:

1 tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady



Zaczynamy od biszkoptu.

Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C.

Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie trzeba smarować.

Odważyć wszystkie składniki na biszkopt. Dokładnie oddzielone białka od żółtek umieścić w misce, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę (ale nie przebić białek). Strużką wsypywać cukier wymieszany z kawą rozpuszczalną w proszku, cały czas ubijając. Dodać żółtka i dalej ubijać. Do piany przesiać przez sitko kakao z mąką i wymieszać delikatnie, ale dokładnie całość. Ja to robię wyłączonym mikserem, ale można zrobić to np. sylikonową szpatułką.

Przełożyć pianę do przygotowanej blaszki, wyrównać. Piec przez około 25-30 minut.

Wyjąć, upuścić biszkopt (razem z blaszką) dwukrotnie z wysokości około 30 cm na przygotowaną deskę- dzięki temu biszkopt nie opadnie. Wystudzić w temperaturze pokojowej.

Przygotować masę budyniową.

W rondelku umieścić 2 szklanki mleka oraz pokrojone na kawałki masło, podgrzewać na średnim ogniu, aż masło się rozpuści, następnie doprowadzić do wrzenia.

W międzyczasie w innym naczyniu wymieszać dokładnie pozostałą jedną szklankę mleka razem z cukrem, proszkiem budyniowym (i kawą jeżeli użyjemy budyniów śmietankowych).

Gdy mleko w rondelku zacznie wrzeć wlać do niego mieszankę budyniową cały czas energicznie mieszając rózgą kuchenną (by nie zrobiły się grudki).

Od razu przelać gorącą masę na biszkopt i wyrównać- masa szybko gęstnieje dlatego trzeba się sprężać ;) Odstawić do wystygnięcia.

Przygotować masę śmietankową.

Zagotować wodę, odmierzyć 1/3 szklanki wrzątku, wsypać kawę rozpuszczalną oraz żelatynę i energicznie mieszać, aż do rozpuszczenia się wszystkich grudek żelatyny.

W misce umieścić śmietankę i ubić ją, pod koniec dodać cukier, kawę mielioną i zmiksować krótko, następnie wlać ciepłą żelatynę i dokładnie rozprowadzić ją mikserem w śmietance. Przelać na wystudzoną masę budyniową i wyrównać. Wstawić w chłodne miejsce do ścięcia.

W międzyczasie zetrzeć czekoladę- ja użyłam do tego takiej tradycyjnej tarki do sera, ścierałam wzdłuż cienkiej krawędzi czekolady.

Rozsypać wiórki czekoladowe na powierzchni ciasta.

Cisto schładzać jeszcze przez minimum godzinę i jest gotowe :)

Rada: Dodatkowo można przygotować poncz do nasączenia biszkoptu np. z kawy, mleka, alkoholu lub wszystkiego razem :) Ale nie jest to konieczne, bo biszkopt jest cieniutki i częściowo pochłania wilgoć z masy budyniowej :)

* Uwaga:

Ciasto można upiec większej prostokątnej formie o wymiarach około 25 na 38 cm, ale wtedy lepiej zrobić biszkopt z 4 jaj, poniżej podaję odpowiednie proporcje. Pozostałe warstwy będą po prostu nieco cieńsze, ale ciasto nadal będzie bardzo smaczne :)

4 jajka

szczypta soli

1 i 1/4 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku (użyłam Inki)

130 g cukru

40 g gorzkiego kakao

100 g mąki tortowej
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation